Истанбул

Истанбул

През 330 г. тракийският град Византион (на гръцки: Βυζάντιον) е избран от император Константин I Велики за нова столица на Римската империя.

От Византион произлиза и името на Византийската империя, което никога не се е употребявало в самата империя и е използвано за пръв път в 1557 година от германския историк Йеронимус Волф. Градът е столица и за кратко на съществувалата в XIII век Латинска империя. Именно от късноримската епоха той остава известен с името Константинопол, а по-късно с турското име Истанбул.

Влязъл е в историята и със славянското си име Цариград. Името Константинопол и до днес се използва в Европа (особено в Западна Европа), в Израел, Австралия и Америка.

Името на днешния град „Истанбул“ идва от гръцкия израз „към града“ (гр. ις τιν πολιν, „ис тин полин“) - така възклицавали оттеглящите се към вътрешността на обсадения от турците град гърци. Съществува и предание, че когато завоевателят на града Мехмед II го превзема след дълга обсада, той зявява на гръцки на събралото се множество, че от днес нататък тронът му ще бъде „в града“.